HELGA BUITENDIJK

 

(voor anderen Helga van der Wal)Eigenwijs en eigenzinnig geboren in 1978 met als gevolg; het creatieve en kunstzinnige proces is vroeg gestart. Werkzaam als muziekdocent, componist, dirigent, singer-songwriter, tekstschrijver en af en toe als dichter.

Mijn componeerstijl is meestal wat licht, maar met de diepte van klassieke invloeden uit mijn kinderjaren. Ik houd van muziek in combinatie met goede teksten. Mijn werk bevat muziek voor zowel grote als kleine mensen en die veelzijdigheid bevalt me goed. Qua instrumentatie begeef ik me meestal tussen de koorzangers, combo’s en ensembles van diverse samenstellingen.

In mijn conservatoriumjaren was ik van plan operazangeres te worden, daar ik bleek te beschikken over een “grote” stem; het is er niet van gekomen en ik treur er niet om; het is een voor mij te eenzijdig gebruik van de stem; ik wil zeker meer gaan doen met mijn stem, maar het wil nog niet echt.

Vanaf mijn tienerjaren ben ik actief als dichter; vrije vorm bevalt me het best, maar ook klassiekere vormen gaan me goed af. Gepubliceerd heb ik alleen in wat kranten/bladen. De komende jaren ga ik mijn poëzie weer gebruiken; wordt zeker vervolgd.

Ik werk vanuit een eigen bedrijf, www.buitenissig.nl van waaruit ik ook regelmatig cursussen en workshops geef of af en toe andere kunstenaars lessen laat verzorgen.  Buitenissig zegt het eigenlijk al: niet de gebaande paadjes, niet de commerciële route; ik ga niet voor groots en niet voor opvallend, ik ga alleen voor echt. Karakter. En als je het niet mooi vindt, dan zoek je wat anders.

Als componist werk ik regelmatig samen met Reinier Sonneveld www.reiniersonneveld.nl. Reinier schrijft boeken, toneel, maakt films e.d. We werken al jaren samen en krijgen regelmatig te horen dat dit te merken is; symbiose tussen muziek en tekst. ‘…een modern en meeslepend meesterwerk…’ Zo noemde een recensie het toneelstuk/musical De zon is weggewaaid. ook wat dat betreft zijn we bezig; kindermusicals, voordrachtstukken, koorwerk, musicals; op vraag is eigenlijk alles mogelijk wat ons betreft.

Ook in de richting van tekst wil ik me weer meer ontwikkelen; als 10-jarige besloot ik boeken te gaan schrijven en begon daar ook mee; wat er al vroeg inzit, komt er vast wel weer eens uit. waar ik over zou schrijven? het onzegbare zou ik zegbaar maken; voor wat niet uit te drukken is, zou ik woorden zoeken. wordt vervolgd dus.

Omdat ik in aanraking kom met veel mensen, kan ik regelmatig wat vertellen over het werk van Compassion. Het is mijn verlangen dat kinderen wereldwijd een toekomst hebben. Mijn ‘kindje’ ver weg, Dulce, is een grote stimulans hiervoor.Voor meer info over deze organisatie, klik hier.

Gymnasium (1996)

Conservatorium (2002)

Docentenopleiding muziek op schoot (2005)


Onzegbaar

verschuilt zich

achter het al

van de dagen en dingen


wat voelt

als de woordeloze waarde

van lachende tranen

en levende dromen


uit hoger heelal

wenk ik mijn ideaal

om in zijn eigen taal

naar de starende aarde

te komen


1994, 16 jaar